בשבוע שעבר הענישה ההתאחדות ההונגרית את קבוצת אויפשט Ujpest בהפחתת שלוש נקודות על קריאות גזעניות נגד חלוץ דברצן Debrecen , אלופת הונגריה הטריה, איברהימה סיבידה Ibrahima Sidibe.
במעשה זה הופכת הונגריה למדינה הראשונה שפעלה לפי סעיף 58 של Uefa , הנוגע למאבק בגזענות . כזכור בעקבות סדרת אירועים בליגות ברחבי אירופה, החליטה Uefa להוביל קו נוקשה נגד תופעות שליליות בכדורגל כגון אלימות וגזענות. הקו נוכחי שבמסגרתו חוקק סעיף 58, לקח את שיקול הדעת של ההתאחדויות המקומיות וקבע סידרה של עונשים מדורגים בנושא.
בישראל טענו עם קבלת החוקים, שישראל היא מקרה מיוחד, ושלא ניתן יהיה לאכוף את החקיקה שמשמעותה הורדת נקודות בפעול ועד להורדת ליגה. הפלא ופלא בהונגריה בה סצינות האוהדים דומה ליתר מדינות מזרח אירופה, והינה לא פחות מורכבות מכל מקום אחר בעולם, החלו לאכוף את החקיקה.
אם בהונגריה שמתמודדת גם היא עם קבוצות ימין קיצוני הורידו נקודות לקבוצות על רקע התנהגות הקהל, ניתן לעשות זאת בכל מדינה באירופה.אנחנו לא כל כך מיוחדים, הכל עניין של החלטות ומדיניות.
אך בכל זאת ישנם אלמנטים שונים בכדורגל הישראלי. אנחנו החיים תחת השמש הקופחת נוקטים במאבק נגד תופעות שליליות במגרשים בשיטת "המקל והמקל". הגזר נאכל מזמן על ידי בעלי אינטרסים. בהונגריה במקביל להחמרת האכיפה, נערך כנס גדול במסגרת רשת FARE, הרשת האירופאית למאבק בגזענות בכדורגל האירופאי. הכנס לא היה כנס צעצוע, שנערך רק לשם צרכים יחצני"ם, אלא מראה את גישת המועדונים הגדולים הנוגעת ללקיחת אחריות, ואת המקום החברתי של מועדוני הכדורגל.
בכנס, שאלמלא התקיים בהונגריה, היה ניתן לחשוב שהתקיים במדינה אחרת… הוצגת תפישת עולם המתאימה גם למקומותינו.
מנהלי פרנצברוש Ferncváros שאירחה את הכנס סיפרו שבקרב אוהדי הקבוצה ישנם פעילי ימין קיצוני ואוהדים בעלי התנהגות גזענית. לאחר שהבינו שאף אחד לא יפעל בנושא, הרימו בשנת 2004 את הכפפה בכדי לשנות את התמונה. במסגרת הפעילות השתתף המועדון המכונה Fradi, בשבוע הפעילות של FARE. בנוסף לזאת הם ציינו את חשיבות הכדורגל לקהילה, והאחריות החברתית הגדולה של מועדון כפרנצברוש המונה 1.5 מיליון אוהדים.
אחד הדוברים אמר כי "בטווח הארוך הגזענות תהרוס את הספורט. התקשורת הפכה את המועדון שלנו לגזעני בגלל מיעוט אוהדים גזענים. אנחנו לא יכולים לקבל את ההכללה שמצבעת התקשורת ולכן חובה עלינו להוביל את המאבק בגזענות".
מנהל קבוצת הונבד נתן דוגמא לדרך בה התמודדו בקבוצתו עם קריאות הנצאה כלפי שחקנים שחומי עור. בקבוצתו משחקים כיום 5 שחקנים אפריקאים, הקהל למד לקבל זאת. בנוסף לזאת בכדי להגדיל את מספר המשפחות והצעירים במגרשים, הוחל ביישום תוכנית 30 נקודות למאבק בגזענות והתנהגות לא רצויות אחרות. משרד הנוער והספורט ההונגרי (הגזר שאצלנו נאכל),החל בחילופים של עובדים סוציאלים עם ה KOS , על מנת ללמוד מהניסיון הגרמני.