ביום שישי יפתח בהמבורג למשך 3 ימים קונגרס האוהדים האירופאי השני. לפני כמה וכמה שבועות הייתי בעיר בפגישה של הועד המנהל של ארגון האוהדים האירופאי בעניין הכנת הכנס, כשבכל נסיעה כזו אני מנסה להפיק את המירב, ולגייס משאבים נוספים לטובת ארגוני האוהדים בארץ.
המבורג הינה עיר כדורגל בכל רמ"ח איבריה, מצד אחד ישנה סט.פאולי מהבונדסליגה השניה אשר ידועה כקבוצה מיוחדת, החביבה על קבוצות שמאל אירופאיות, ובהקשר הישראלי – קשר חם ומיוחד מתקיים בין אולטראס סט.פאולי לאולטראס הפועל תא (לא נדיר למצוא מדבקות של אולטראס הפועל בפאבים בסט.פאולי).
בצד השני ישנו מועדון המבורג – HSV. אותו מועדון אשר העפיל בעונה שעברה לחצי גמר גביע אופ"א, ומדורג בקביעות יחסית בצמרת הבונדסליגה. על פניו הוא אינו שונה ממועדונים גרמנים אחרים אשר הינם מופת לניהול, אבל כתבה בניוזלטר של הספורטרס דירקט ומפגש חטוף עם אוהדי המועדון בכנס האוהדים האירופאי הראשון בלונדון הביאו אותי לקבוע פגישה עם המועדון.
לאחר חליפת מיילים רבה, נקבעה פגישה במשרדי המועדון ששוכנים באצטדיון הכדורגל עם אנדראס בירנמאייר, מנהל סקציית האוהדים. פגישה מיוחדת הן בגלל שזו הפעם הראשונה בה למדתי על מבנה של מועדון ברזולוציה כזו, והן מכיוון שכמה שחשבתי לעצמי שהחיים של האוהדים בליגה הגרמנית טובים, וזכיותיהם מוגנות בזכות חוק 50+1, אזי הם עוד יותר טובים.
אנדראס פתח את השיחה בהסבר – המבורג הינו מועדון חברים, הוא איננו מועדון אוהדים. בכדי להיות חבר אתה חייב לשלם, אך בכדי להיות אוהד לא בהכרח. במשפטו השני הוא ציין כבדך אגב כי ישנם מועדונים אשר מתפשרים ופועלים על פי חוק ה50+1…(אשר במסגרתו חייב כל מועדון להותיר 51% בידי הציבור).
בהמבורג חברים כ 11,000 ספורטאים פעילים בכל ענפי הספורט, המחולקים לסקציות שונות לפי ענפי הספורט. זאת למעט הספורטאים המקצוענים כדוגמת ענפי הכדוריד והכדורגל אשר אימם יכולים להיות חברים, והינם שכירים של המועדון. זאת מחשש לניגוד ענינים.
לצד אלו כל אוהד אשר הינו חבר במועדון החברים המבורג מופנה לסקצית האוהדים. כן, סקצית אוהדים כמו שחיה ואיגרוף קיימת ופועלת במהבורג סקציה ומונה 49,000 אוהדים אשר משלימים לסך של כ60,000 חברים במועדון החברים של המבורג, אשר הם בעלי המועדון. החברות פתוחה לכל אחד ומתקבלת תמורת שני תשלומים של 22 אירו כל אחד .
אז איך העניינים מתנהלים בפועל? איך שומרים על איזונים במערכת כך שתוכל להתנהל במהירות ולהגיב לשינויים התכופים בעסקי הכדורגל ולצד זאת לשמור על המחויבות לחברים?בעייני האוהדים המועדון מתנהל כמו מדינה, בשלטון דמוקרטי התושבים הם הכוח הקובע.בראש ובראשונה כל החלטה מהותית חייבת לבוא להצבעה של מליאת החברים, בעיקר באסיפה השנתית.
באסיפה השנתית האחרונה שהתקיימה בינואר השתתפו כ 5000 חברים, כאשר בדרך כלל מגיעים בין 500 ל- 700 חברים. כל החלטה חייבת להיעשות תוך הקפדה על הנוהל מפורט הכולל ידוע של 4 שבועות מראש בתוספות לוח זמנים ונימוקים לכל הצבעה שמועלת.
חברי המועדון בוחרים את הועד המנהל, אשר זה מצידו בוחר את הנשיא, ואחראי לאיוש משרות השכירים – מנהלים, מאמנים, שחקנים וכד'. בהמבורג נשכרים 4 מנהלים מקצועיים. התקציב מוצג באסיפה הכללית, עניין המשכורות דומה למתרחש בארץ על פניו, והן מוצגות תחת סעיף כללי, אך ישנה חובה לענות לשאלות כמה שחקן X מרוויח. תשובה כדוגמת "זה לא עניינכם" איננה מתקבלת.
חברי הועד שנבחרים אינם מחויבים להיות חברים, לדוגמא אם ישנה דמות ציבורית אשר מעוניינת לתרום בדרכה שלה למועדון. ועדת הבחירות של המועדון מאשרת את הבקשות להתמודד על מקום בועד, ובמקרים נדירים פוסלת מועמדים מסיבות שונות כדוגמת עבר חוליגני או להבדיל מועמד אשר עובד באחת החברות אשר הינה ספונסר של המועדון. זאת מחשש לניגוד עניינים!
במקרה ואחד מ-4 המנהלים הבכירים מפוטר על ידי הועד המנהל, יכולים החברים לדרוש נימוקים לכך, ובאסיפה השנתית הבאה להדיח את חברי הועד… פועל יוצא של חשיבות המנהלים המקצועיים במערכת הוא, שכל צעד שלהם מדווח בעיתונות המקומית.
הדוגמא של המבורג מוכיחה שגם בלי משקיעים וכסף גדול שאוחז בבעלות המועדון אפשר להצליח. מועדון החברים של המבורג לא רוצה בעלי הון שישנו את כל המבנה שלו, המסורת והתחושה הביתית. כך נשמרת הנוסחא שספונסר הוא ספונסר ותו לא. הוא איננו מקבל נציגות בהנהלה או באסיפה הכללית. זאת בניגוד למועדונים אחרים כדוגמת מינכן אשר לאדידס יש כ25% מהשליטה בה, וכפועל יוצא נציג בועד המנהל אשר משפיע על התנהלות המועדון.
קצת מספרים – באצטדיון של המבורג ישנם 57,000 מקומות מכורים מראש, למשחקי חוץ יוצאים אלפים אוהדים. למשחקי ליגה מול באיירן מינכן יצאו 10,000 צופים – נסיעה של כמה שעות טובות, ולמשחק רבע הגמר נגד מנצסטר סיטי בגביע אופ"א יצאו כ3000 אוהדים.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UW0FWVdor0M[/youtube]
סקציית האוהדים אחראית על מגוון נושאים אשר מעודדים אוהדים להיות חברים במועדון, החל מהתחומים המובנים מאליהם כדוגמת מכירת הכרטיסים וארגון הנסיעות ועד לקו מוצרי מרצנדייז אשר נמכרים אך ורק לחברים (שונים מאלו הנמכרים בחנויות הרשמיות של המועדון). כמחצית מדמי החבר השנתיים בני ה-22 אירו מגיעים ישירות לסקציית האוהדים, ובאמצעותם מתקיימות הפעילויות האלו. בסוף כל עונה הכספים שנצברו על ידי סקציית האוהדים מועברים למועדון וחוזר חלילה.
כיום למועדון אין חובות, אך מתוך התבוננות ארוכת טווח, כספים רבים מונחים בצד כהערכות למצב הכלכלי הלא יציב, והצפי בירידת בהכנסות. לסיום אנדראס סיפר שבבונדס ליגה ישנם כיום בין 7-10 מועדונים (שאלקה,שטוטגרט…)אשר הינם בבעלות מלאה של החברים שלהם, לא 50+1…