צד אחר של אוהדי הכדורגל היוונים

לצד המשחק בין הנבחרות הלאומיות של ישראל ויוון כדאי להציץ לעולם האוהדים היווני לו מאפיינים הדומים מאוד לזה הישראלי, ואף ללמוד מהם דבר או שתיים. ביוון מבנה הספורט מקביל  לישראל, המבוסס על  אגודות אשר להן מגוון קבוצות ספורט בענפים שונים. ענף הכדורגל לא השתנה רבות בעקבות הזכיה ביורו בשנת 2004 , בעיקר לא בדרך הניהול שלו אשר חלק משמעותי ממנה בנוי על  הקשר בין פוליטיקאים, מפלגות ו-"משקיעים"

 

העשור התאפיין בחדירה משמעותית של טייקונים לכדורגל ביוון, אשר הרושם הכללי שהותירה, שאותם טייקונים קידמו את האינטרסים העסקיים והפוליטיים שלהם, תוך השקעה גזילת נכסי המועדונים הצבורים והשקעה מנמלית בהם. באותה נשימה וללא בושה כאשר אינטרסים אלו שורתו אותם "משקיעים" נעלמו ועזבו את המועדונים, אשר נותרו בבעיות כספיות גדולות, והאוהדים עם לב שבור. החל להיווצר מעגל קסמים בו היו שותפים כל המועדונים שנקלעו למשבר הכלכלי –  אף איש עסקים לא העלה על דעתו לרכוש מועדון בחובות. המוצא היחיד היה להמתין לעוד "משקיע" מהמגזר הפוליטי שיושיעו את המועדון לרגע, ובבוא היום וישאיר אותה ליד הגורל או ה"משקיע" הבא, או לחכות למשיח.

בצפון יוון אוהדי אריס סלוניקי,הקבוצה החמישית בקהל אוהדיה, חוו בעונת 2004 חוויה דומה שכללה ירידת ליגה על רקע קריסה כלכלית, ובעלים שנטש אותם תוך שהוא מותיר אחריו חובות של 20 מיליון אירו, וסכנת פירוק ממשית.

מועדון האוהדים "סופר 3", גדול מועדוני האוהדים של אריס ואחד מהגדולים ביוון  חבר לאגודת אריס סלוניקי (זו שאחראית על 22 מועדונים לא מקצוענים כדוגמת כדוריד ואתלטיקה), ויחדיו הקימו את מועדון החברים של אריס – איגוד האוהדים. איגוד האוהדים גייס את הכסף על ידי מכירת שלוש רמות של חברות,  ויחדיו גייסו מקהל האוהדים מעל מיליון אירו ורכשו את מניות המועדון והזריקו לו את מנת החמצן לה היה זקוק בכדי לשרוד.

איגוד אוהדים של אריס או בשמו היווני  לקסי פיליון, מונה כיום מעל 4000 חברים אשר בחרו בקיץ 2007 את הנשיא וחברי הנהלה החדשים. גופי הכדורגל השונים במדינה והקשרים בין הטייקונים לפוליטיקאים הקשו על העברת מניות המועדון לידי איגוד האוהדים. בתהליך ארוך ומורכב משפטית הוסכם על ידי מנהלי אגודת אריס סלוניקי כי כל המניות יועברו  מאגודת אריס סלוניקי למועדון החברים של אריס. עד כה הועברו 33% ממניות המועדון לידי חברי איגוד האוהדים, ובסוף התהליך מתוכננים להיות בבעלותו כ-  84% ממניות המועדון.

גם ביוון איגודי האוהדים נמצאים בתחילת דרכם,  אך זוהי הדוגמא וההוכחה הכי טובה שהיה אפשר להעלות על הדעת לכך שאוהדים לא שייכים רק ליציעים, אלא מסוגלים גם לתפעל את המועדון ולהוציא לפועל תיאוריות כלכליות ששום טייקון לא מסוגל להן, ולראיה כי בשנה החולפת השותפות הכלכלית בין קהל האוהדים לבין אנשי האגודה הביאו לגידול ברווחי המועדון פי שלוש מרווחיו לפני כן…

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *